4-ма на съд за убийството на Станка Марангозова

Военно-окръжна прокуратура – София отново внесе в Софийския военен съд обвинителен акт и над 100 тома с доказателства по досъдебното производство за убийството на Станка Марангозова на 10 октомври 2019 година. Преди две години Военно-окръжната прокуратура внесе за първи път обвинението в съда, но то й бе върнато заради множество пропуски.

С обвинителния акт на съд са предадени 4 лица – подп. Б.И. (служител на Национална служба за охрана към момента на извършване на престъплението), И.М., В.Д. и П.К. П.К. е предаден на съд като извършител на престъплението, а останалите трима обвиняеми като подбудители и помагачи, съобщават сега от прокуратурата.

Събрани са доказателства, че на 10 октомври 2019 г. в гр. София извършителят на престъплението е проследил жертвата до блок в кв. „Младост“ и стрелял от мотоциклет, прикривайки оръжието с букет от изкуствени рози. На С.М. са били причинени три огнестрелни наранявания на главата, които довели до смъртта й, уточняват от обвинението.

С.М. е била следена близо месец, като е бил използван и тракер за определяне на местонахождението й. Мотоциклетът е открит във водоем край софийското село Чепинци на 20 май 2020 г. След убийството обвиняемият И.М. е напуснал пределите на страната и се е укрил от органите на досъдебното производство първо в Конфедерация Швейцария, а по-късно във Федерална Република Германия. В изпълнение на издадената от Военно-окръжна прокуратура-София Европейска заповед за арест местонахождението му е установено и на 05.10.2022 г. е екстрадиран у нас.

Трима от обвиняемите са привлечени към наказателна отговорност и за участие в организирана престъпна група за държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространението им. В хода на разследването е извършен следствен експеримент и множество експертизи – съдебно-медицински, компютърно-технически, физико-химични експертизи и др.

За предумишлено убийство, извършено с користна цел и със средства, опасни за живота на мнозина, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Четете още

Избор на редактора