Четирима полицаи в ареста. Взели подкуп от шофьор

Четирима полицаи са задържани за приемане на подкуп при тестване на водач за употреба на наркотични вещества, съобщи БНТ.

Общо четирима полицейски служители, двама от столичното Първо районно управление и двама от КАТ-София, са задържани, след като в четвъртък вечерта са поискали и получили подкуп в размер на 800 лева от спрян за проверка водач на моторно превозно средство, потвърдиха от МВР.

От полицията уточниха, че служителите са въвели в заблуждение водача на автомобила, че в направената му проба е установено наличието на алкохол и наркотични вещества. След подадения от шофьора сигнал, при съвместна операция на дирекция “Вътрешна сигурност” – МВР, Столичната дирекция на вътрешните работи и Софийската градска прокуратура, полицейските служители са установени.

На четиримата е повдигнато обвинение от прокуратурата, задържани са за срок до 72 часа, започнала е и дисциплинарна проверка.

У служителите са намерени банкноти, които водачът предварително е снимал и е записал номерата им, според БНТ.

Факт е, че в двама от полицаите са намерени част от банкнотите, които е предоставил гражданинът, когото те са заблудили, че е бил с наличие на алкохол и наркотици в кръвта, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов на брифинг.

Вътрешният министър заяви, че ще бъде безкомпромисен по отношение на подобни случаи, които следва да бъдат като пример за превенция на всички останали. Стоянов не пожела да даде повече подробности по случая, тъй като е в ход досъдебно производство. Той не отговори на въпроса дали полицаите са част от група. Той обаче каза, че обикновено, когато патрул на охранителна или териториална полиция работи по линия на КАТ и, когато има съмнение за шофьор, евентуално употребил алкохол и наркотици, полицаите имат право да извикат „Пътна полиция“, които са компетентни да изследват дали лицето има наличие на забранени субстанции в кръвта.

Четете още

Избор на редактора