Национален траур в Чехия след масовата стрелба в Прага

Чешката република е в траур, който правителството обяви във връзка със стрелбата в четвъртък във Философския факултет в Прага.

14 души, студенти и учители, станаха жертви на лудостта на студента Дейвид К. Други 25 са ранени. След това нападателят се застреля в коридора на сградата на факултета, очевидно със собствената си ловна пушка, в момента, когато полицаите го приближаваха, припомня novinky.sz.

В катедралата Св. Служба за жертвите на стрелбата ще бъде отслужена в Пражкия замък, водена от пражкия архиепископ Ян Граубнер и на нея ще присъства президентът Петр Павел.

Премиерът Петр Фиала (ODS) призова гражданите да почетат паметта на жертвите на трагедията с минута мълчание по обяд. По същото време трябва да бият камбани в църквите в цялата страна.

В редица градове отмениха коледната програма и други прояви, включително спортни, заради националния траур. Тези, които ще се проведат, се очаква да бъдат наблюдавани от повече въоръжени полицаи от обикновено. Според началника на полицията Мартин Вондрашек засилените мерки за сигурност, насочени към местата, където се събират голям брой хора, ще продължат поне до 1 януари.

От четвъртък вечерта в повечето градове пред университетите са създадени места за поклонение, където хората отиват да запалят свещи и да полагат цветя. Най-големият от тях е пред ректората на Карловия университет в центъра на Прага. Вече има хиляди горящи свещи и стотици цветя, които бяха донесени на мястото през вчерашния ден от много личности, членове на правителството.

За кратък период от време хората вече са дарили над двадесет милиона крони на Дарителския фонд на Карлския университет за жертвите на стрелбата и техните семейства. Пражката община също възнамерява да внесе по сметката още пет милиона.

Полицията, както и администрацията на Прага, създадоха кризисна линия и други линии за помощ във връзка с трагедията в четвъртък. Между другото, трима от пражките полицаи вече са подали заявление за това. Националният институт за психично здраве предлага и психологическа помощ на всеки, който я поиска.

Полицията потвърди в петък, че вече знае самоличността на всички четиринадесет жертви и двадесет и пет ранени. До момента са публикувани три имена на загиналите със съгласието на семейството. Сред тях е Ян Дласк, асистент професор по финландска литература от Института по обща лингвистика към Факултета по изкуствата на Карловия университет в Прага, който е бил преводач, редактор и автор на професионални статии за финландската литература. В миналото той е учил фински и шведски в същия факултет, където е загубил живота си.

Друга е Ленка Хлавкова, педагог и директор на Института по музикознание към Философския факултет, която се фокусира основно върху средновековната музика. Последната е Лучия Шпиндлерова, 20-годишна студентка първа година по чешки език по комуникация за глухи и коректор в Lidové noviny.

Четете още

Избор на редактора