Чисти ръце: Цацаров не познавал Нотариуса

Бившият главен прокурор Сотир Цацаров отрече да познава или да е бил част от схемата за влияние в съдебната система около разстреляния в края на януари Мартин Божанов, по прякор Нотариуса, както и да е имал ключова роля в кариерното развитие на издирвания бивш следовател Петьо Петров, по прякор Пепи Еврото, свързван с аферата „Осемте джуджета“ .

По негово искане Цацаров, който в момента е прокурор във Върховната прокуратура, е на изслушване във Висшия прокурорски съвет.

Цацаров е поискал изслушването заради изказвания  по негов адрес  –  във Висшия съдебен съвет от съдия Владислава Цариградска, героите на разследването „Списък за бърз контрол“ на АКФ – Веселин Денков и Ивайла Бакалова, и медийни изявления на бившия вътрешен министър Бойко Рашков.

Той отрече да има нещо общо със задържането през август 2020 г. на Веселин Денков. „Нямам обаче и каквато и да е информация за причините за това задържане, нито съм имал възможност да я получа от тогавашния главен прокурор в рамките на изключително оскъдната ни служебна кореспонденция тогава. По нито едно дело, свързано с Веселин Денков, на КПКОНПИ-Дирекция „Противодействие на корупцията“, не са  възлагани от Специализираната прокуратура каквито и да е оперативни действия. Между другото към онзи период Дирекцията почти бездействаше поради липса на каквито и да е възлагателни действия от прокуратурата“.

Цацаров отрече и да е пращал до медии флашки с компрометиращи материали срещу Цариградска и призова, ако друг от прокуратура или пресцентъра на прокуратура го правил, това да бъде казано ясно. Бившият главен прокурор опроверга и други изявления на съдийката, но изрично подчерта, че не  оправдава случилото се с нея, което определи като недопустимо.

Цацаров отхвърли връзката, която Денков и Бакалова направиха между среща от август 2020 година на Веселин Денков с него – вече в качеството му на шеф на Антикорупционната комисия, и последвалия му арест. Той каза още, че Комисията е правила проверка по разследването “ Списък за бърз контрол“, в което за първи път беше осветено влиянието на Нотариуса в съдебната система. Проверката е открила данни за престъпление, била е изпратена в прокуратурата – тогава ръководена от Иван Гешев, но какво е последвало Цацаров не знаел, заради „оскъдните му контакти“ с неговия предшественик.

Сотир Цацаров опроверга и приписваната му роля като покровител на Петьо Еврото, за което говори Бойко Рашков. Той обясни, че кариерата на героя от разследването „Осемте джуджета“ е започнала при Борис Велчев, продължила е при бившия градски прокурор Николай Кокинов. Петров е освободен от системата през 2015 година. Бившият главен прокурор се самоцитира, че казал, че прокуратурата има интерес да се освободи от него.

Четете още

Избор на редактора