Шарл Мишел даде заден, остава шеф на Евросъвета

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че се отказва от участие в изборите за евродепутати през юни и ще остане на сегашния си пост до края на мандата през ноември. Това съобщиха белгийски медии.

Мишел заявява, че е огорчен и изненадан от реакциите на решението му да поведе листата на своята партия „Реформаторско движение“ за изборите за Европейски парламент. Не бих желал противоречията да ни отклоняват от същината и да се отразяват на ръководената от мен институция, добавя той.

В началото на месеца Мишел съобщи, че предвижда да подаде оставка в навечерието на полагането на клетва от новоизбраните евродепутати през юли. Това откри възможността ръководството на Европейския съвет да бъде поето временно от страната, председателстваща Съвета на ЕС. В тази част на годината председател ще бъде Унгария, което означаваше, че Европейският съвет може да бъде оглавен от премиера Виктор Орбан, останал в изолация в ЕС по въпросите за върховенството на закона и подкрепата за Украйна.

Мишел бе изразил очакване, че Европейският съвет ще съумее да избере навреме негов приемник, за да не се налага Орбан да застава начело на институцията, припомня БТА.

Четете още

Избор на редактора