Швейцария забрани нейно оръжие и боеприпаси в Украйна

Швейцарските депутати отхвърлиха искане на Германия да ѝ позволят да изпрати на Украйна танкови снаряди швейцарско производство, предаде ДПА.

По този начин Националният съвет на Швейцария остави в сила действащите строги правила за износ съгласно швейцарския Закон за военните материали, който забранява на страните, закупили оръжия или боеприпаси от швейцарски фирми, да ги предоставят на трети страни, участващи в международен конфликт, уточнява БГНЕС.

Забраната има за цел да съхрани швейцарската политика на неутралитет при международни конфликти. Отхвърленото предложение предвиждаше възможност да се позволи доставката на Украйна на муниции швейцарско производство на основание на това, че Общото събрание на ООН е приело резолюция, осъждаща руската инвазия в Украйна.

Германия се надяваше да изпрати на Украйна свои запаси от стари боеприпаси, закупени от Швейцария, за да може Киев да ги използва във войната с Русия.

Някои представители на управляващите в Германия предупредиха, че ако Швейцария продължи да отказва да разреши доставките на военна продукция за Украйна, това може да се отрази на бъдещи сделки за закупуване на швейцарско въоръжение за германската армия.

Германия освен това поиска от алпийската си съседка да ѝ продаде обратно танкове „Леопард“ германско производство, с които да замени танковете, които предостави на Украйна.

За да стане продажбата възможна, швейцарският парламент ще трябва официално да разреши снемането им от въоръжение, но засега нищо не подсказва, че швейцарските депутати ще одобрят и тази стъпка.

Още по темата

Избор на редактора