22.9 C
София
понеделник, 26 септември, 2022

Швейцарски съд оправда Сеп Блатер и Мишел Платини

Бившите ръководители на световния и европейския футбол Сеп Блатер и Мишел Платини бяха оправдани от швейцарски съд в делото за фиктивно плащане, което разтърси спорта и ги свали ефективно от власт, съобщават световните агенции, цитирани от БНР.

Федералният криминален съд на Швейцария в южния град Белинзона отхвърли молбата на наказателното преследване за условна присъда от 1 година и 8 месеца след огромно разследване, което започна през 2015 г. и продължи цели 6 години.

86-годишният бивш президент на Международната футболна централа (ФИФА) Блатер и 67-годишният Платини бяха съдени за плащане на 2 млн. швейцарски франка през 2011 г. на французина, който тогава оглавяваше Европейската футболна централа (УЕФА). Платини „представил на ФИФА през 2011 г. фиктивна фактура за (предполагаем) дълг, все още съществуващ, за дейността му като съветник на ФИФА между 1998 г. и 2002 г.“, според съда. Блатер настоя пред съда, че двамата са стигнали до устно „джентълменско“ споразумение, като някои от парите на Платини да бъдат платени на по-късен етап, когато уязвимите финанси на ФИФА го позволят.

Блатер и Платини бяха обвинени в измама и фалшифициране на документ. Швейцарецът бе обвинен в незаконно присвояване и престъпно управление, докато французинът – в участие в тези нарушения.

Двамата продължиха да пледират “невинен” по време на съдебни процес, който се проведе от 8 до 22 юни. Обвинителният акт бе повдигнат от Главната прокуратура на Швейцария. Централите на ФИФА и УЕФА се намират в Швейцария съответно в Цюрих и Нион.

Йозеф „Сеп“ Блатер се присъедини към ФИФА през 1975 г., стана генерален секретар шест години по-късно и стана президент на централата през 1998 г. Той бе принуден да се оттегли през 2015 г. и получи 8-годишна забрана от ФИФА, която по-късно бе намалена на 6 г., заради етични нарушения, свързани с оторизирането на плащането към Платини, направено в негов личен интерес, а не в този на Международната федерация.

Платини е считан за един от най-великите футболисти в историята. Той е трикратен носител на „Златната топка“, при това в 3 поредни години – между 1983 и 1985 г.. Французинът бе президент на УЕФА от януари 2007 г. до декември 2015 г.. Той обжалва първоначалното си наказание от 8 години в Спортния арбитражен съд (КАС), което впоследствие бе редуцирано до 4 години.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини