Швеция замества цигарите с противоречивия снус

В стремежа си да се превърне в първата европейска страна без пушачи, Швеция все повече залага на т. нар. снус, пакетче тютюн или синтезиран никотин, което се поставя между горната устна и венеца, информира Франс прес. Експертите обаче не крият опасенията си, че тютюневите компании продават „илюзии“ на потребителите.

Употребяван от всеки седми жител на скандинавската страна, снусът е допринесъл, според шведското правителство, за намаляване на броя на пушачите от 15 на сто до 5 на сто за по-малко 20 години, което е своеобразен рекорд за Европа.

Продуктът е забранен в останалите страни членки на ЕС от 1992 г., но Швеция е изключение от това правило.

Хиляди дози снус излизат от машините на завода „Суидиш мач“ (Swedish Match) в Гьотеборг, Западна Швеция. Компанията, която е основен играч в сектора с около 20 марки, е продала 277 милиона кутии в Скандинавия през 2021 г.

„Снусът има 200-годишна история, той е част от шведската култура, подобно на виното в други страни“, уверява Патрик Хилдингшон, който отговаря за комуникациите в компанията.

„Тютюнът идва от САЩ и Индия, минава през силоз, опакова се в пакетчета като чай, а след това се поставя в кутия“, описва той различните етапи на производството.

Има два типа продукти – класическият кафяв снус, в който има тютюн, и белият снус, съдържащ синтезиран и често ароматизиран никотин.

Швеция е единствената страна в ЕС, в която е разрешена продажбата на класически снус в търговската мрежа, уточнява БТА. Заедно с Норвегия и отскоро САЩ тези три страни властват на световния пазар.

Белият снус, чието промишлено производство датира от около 15 години, се възползва от правна вратичка в ЕС, тъй като не съдържа тютюн. В Европа той е забранен единствено от Белгия и Нидерландия едва от 2023 г.

Този продукт има рекордна популярност сред младите хора. В Швеция потреблението на бял снус сред жените на възраст от 16 до 29 години е скочило от 3 на сто до 12 на сто за четири години.

И ако всекидневното потребление на снус в Швеция е 15 на сто, като тази цифра е нараснала през последните години, то страната междувременно отчита значителен спад на броя на пушачите. Според статистическите данни на Органа за обществено здраве от 2022 г. в Швеция има едва 5 на сто редовни пушачи. ЕС си е фиксирал постигането на подобна цел за 2050 г.

„Това е много положителна новина“, заяви шведският министър на здравеопазването Якоб Форшмед в интервю за АФП.

„От 2005 г. има закон за забрана на тютюнопушенето в ресторантите, а от 2019 г. и на терасите и някои външни пространства. Много шведи заявиха, че преминаването към снуса, им е помогнало да спрат да пушат“, каза той.

В знак на подкрепа за сектора шведското правителство увеличи данъка върху цигарите с 9 на сто и намали ставките за традиционния снус с 20 на сто.

„С всички тези нови регулации практически стана невъзможно да се пуши. А със снуса няма миризма и приливът на никотин е много по-силен“, смята 67-годишният Торбьорн Торс, който ремонтира прозорци и потребява снус от юношеските си години, като е спрял окончателно пушенето.

Решението на шведското правителство да намали данъка върху снуса предизвика недоволството на Улрика Ерехед Кегщрьом, генерален секретар на Шведската фондация за рака.

„Това е изненада, истинско разочарование и е доказателство, че правителството вярва напълно на приказките, които разказват компаниите за тютюневи изделия, представящи снуса като продукт, намаляващ рисковете“, казва тя. „Липсват научни доказателства“, настоява експертката. „Известно е, че снусът и други продукти, които съдържат никотин, променят кръвното налягане и има рискове за кардиоваскуларни заболявания“.

Специалистката се опасява, че „могат да бъдат допуснати същите грешки, както преди десетилетия, когато бе необходимо дълго време, за да бъдат направени проучвания за опасностите от цигарите“.

Проучване на Норвежкия институт за обществено здраве, публикувано през юни 2023 г., показва, че при редовните потребители на снус, рисковете от рак на хранопровода и панкреаса са съответно три пъти и два пъти по-високи, отколкото при хората, не използващи никотин.

През 2017 г. международното издание за рака, което включва данните на над 400 000 пациенти потребители на снус, е стигнало до заключението, че няма пряка връзка между рака и субстанцията.

Четете още

Избор на редактора