Швеция и Финландия с цена за НАТО – дават 130 терористи на Турция

Турция постави задача на Швеция и Финландия, за да влязат в НАТО. Двете държави трябва да депортират или екстрадират до 130 „терористи“ в Турция, преди турският парламент да одобри кандидатурите им за присъединяване към Алианса. Това заяви президентът Тайип Ердоган в понеделник, цитиран от Ройтерс.

Двете скандинавски страни кандидатстваха миналата година за присъединяване към НАТО, веднага след нахлуването на Русия в Украйна, но кандидатурите им трябва да бъдат одобрени от всички 30 членки на НАТО. Турция и Унгария все още не са дали своето „да“.

„Ако не ни предадете вашите терористи, ние не можем да го прокараме (одобрението на кандидатурата за НАТО) през парламента“, каза Ердоган в коментари късно в неделя.

„За да мине това в парламента, първо трябва да ни предадете повече от 100, около 130 от тези терористи“, добави турският президент.

Финландски политици изтълкуваха искането на Ердоган като гневен отговор на инцидент в Стокхолм миналата седмица, при който чучело на турския лидер беше издигнато по време на протест.

„Смятам, че това трябва да е било реакция на събитията от последните дни“, каза външният министър на Финландия Пека Хаависто пред обществената телевизия YLE.

Хаависто каза, че не е запознат с нови официални искания от Турция.

В отговор на инцидента в Стокхолм Турция отмени планираното посещение в Анкара на председателя на шведския парламент Андреас Норлен, който вместо това пристигна в Хелзинки в понеделник.

„Ние подчертаваме, че във Финландия и в Швеция имаме свобода на изразяване. Не можем да я контролираме“, каза председателят на финландския парламент Мати Ванханен на съвместна пресконференция с Норлен.

Отделно в понеделник шведският премиер Кристерсон каза, че страната му е в „добра позиция“ да осигури ратифицирането от Турция на нейната кандидатура за НАТО.

РЕКЛАМАspot_img