Шейна на 100 г. е коледната атракция в Плевен

Шейна на 100 години е коледната атракция в парка на Регионалния исторически музей в Плевен, съобщава БНР.

Играчки за елхата от миналото и пощенски картички могат да се видят в една от експозициите, подредени специално за Коледните и Новогодишни празници. Усещането за празничност се допълва от светлинната украса в целия град и коледните фигури на централния площад “Възраждане“, които създават настроение у плевенчани и гости на града.

Украсената шейна и дядо Коледа до нея предизвикаха възторг у стотици деца, които тези дни сами изработиха сурвачки в работилницата на Регионалния исторически музей.

Шейната е експонат от фонда на музея, откупена през 1996 година, разказва Миглена Николаева, ръководител на отдел „Етнография“. От информацията, запазена на нея, е известно, че е ползвана през 30-те години на миналия век от Тома Киров, който е работил в хан „Петърница“ в Плевен и е возил хора до гарата или на разходка из града. Тя е продадена на музея от наследник на Киров.

Реставрирана е преди няколко години. В оригиналния си вид е с газени фенери, теглена от един или два коня, със седалка за двама пътници и една за кочияша, имала е тапицерия от кадифе и морска трева, което наподобява сегашните ратанови плетки.

Четете още

Избор на редактора