Шестима епископи в листата за Сливенски владика

Светият синод определи днес листата с достоизбираемите епископи за нов Сливенски митрополит. В нея са Величкият епископ Сионий, Знеполският епископ Арсений, Мелнишкият епископ Герасим, Браницкият епископ Пахомий, Главиницкият епископ Макарий и Велбъждският епископ Исаак, каза митрополит Киприан.

На въпрос относно липсата на епископите Йеротей и Михаил в листата митрополит Киприан отговори, че „това е решението на Светия синод и това е листата, която беше изработена днес от достоизбираемите епископи“.

Говорителят на Светия синод заяви, че предполага, че наместникът на Сливенската епархия – Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, ще довърши ревизионните процеси, които вървят в Сливенската епархия.

Както БТА писа, на своето заседание на 19 март, Светият синод на Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ-БП) определи датите за провеждане на каноничния избор за Сливенски митрополит, се посочваше в съобщение, публикувано тогава в сайта на Българската патриаршия.

В него се съобщаваше, че се възлага на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол, да организира епархийския избор за нов митрополит на Сливен на 19 май.

За 26 май се насрочва изборът за нов Сливенски митрополит, който по традиция е в параклиса в Синодалната палата в София.

Четете още

Избор на редактора