Шефката на митниците обвинена за участие в ОПГ

Софийската градска прокуратура повдига обвинения на част от задържаните в сряда седем души след акцията в Агенция „Митници“, съобщи Нова.

Директорът на Агенция „Митници“ Петя Банкова е задържана за 72 часа и е обвинена за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние, контрабанда, подкупи с още трима души, които тя не познава, каза пред медиите адвокатът ѝ Аделина Натина.

Тя посочи още, че в неформален разговор служители от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) са ѝ казали, че е правен обиск в дома на главния секретар на МВР Живко Коцев. По-рано днес стана известно, че Коцев е подал оставка.

Натина показа пред медиите постановлението на Софийска градска прокуратура за привличане на обвиняем на клиентката ѝ. Като каза, че обвинения имат още Стефан Димитров, Марин Димитров и Никола Николов.

Според обвинението престъпната група е действала от януари 2023 г. до 3 април 2024 г. Адвокат Натина посочи, че Банкова не познава хората, с които е обвинена, че е участвала в престъпна група. Като уточни, че тя е назначена в Агенция „Митници“ на 8 август 2023 г. Също така добави, че не е посочен лидер на престъпната група, а тримата обвиняеми с Банкова са задържани. Тя потвърди, че при вчерашната акция са арестувани десет човека, но само четирима имат обвинения и не е ясно какво се случва с другите. Натина посочи, че заместникът на Банкова – Людмил Маринов, е освободен.

Аделина Натина допусна, че прокуратурата ще поиска от съда да бъде наложена постоянна мярка за неотклонение на Петя Банкова.

БТА припомня, че вчера бе проведена акция на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и КПК, като служители на правоохранителните органи влязоха в Агенция „Митници“ и на различни адреси. Банкова бе отведена за разпит и арестувана за 24 часа.

Четете още

Избор на редактора