Шефовете на ВАС и ВКС: Ситуацията е изключително тревожна

„Ситуацията в съдебната система е изключително тревожна“, заяви шефката на ВКС Галина Захарова на първия пленум на Висшия съдебен съвет след сътресенията в прокуратурата между главния прокурор и неговия заместник Борислав Сарафов.Тя допълни, че никога не си е представяла, че 15 години след приемането на България в Европейския съюз, ще се говори отново за независимостта.

ВСС се събира на първо заседание след скандала в прокуратурата.

С мен никой не се е свързвал, каза Галина Захарова. На въпрос допустимо ли е главният прокурор да се обажда членове на ВСС и да се питат защи му искат освобождаването, тя каза, че трябва да се установи в хода на процедурата.

„Така че на всички да стане ясно какво тече в момента. Не винаги публичността носи яснота по тези въпроси. Мотивирането е единствената процесуална гаранция за прозрачност“, обясни Захарова.

Това, което се случва, не помага за повишаване на авторитета на съдебната власт, точно обратното, коментира за първи път и шефът на ВАС Георги Чолаков. Той каза, че прави този коментар като магистрат.

Като председател на ВАС няма как в момента да казвам каквото и да е било становище, защото съм част от решаващия орган. В момента сме на фаза започнала процедура, обясни той.

Четете още

Избор на редактора