18.5 C
София
събота, 1 октомври, 2022

Шефът на Европейския съвет дава яко рамо на Северна Македония в ЕС

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел е дал силна подкрепа за изпълнение на стратегическата цел на Северна Македония – пълноправно членство в ЕС по време на срещата си с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски, съобщават от правителствената пресслужба в Скопие, цитирани от БТА.

„Европейското предложение за старт на преговори с Република Северна Македония включва всички македонски позиции и забележки, и преговорите могат да започнат веднага след одобрението му“, са се обединили в обща позиция Мишел и Ковачевски.

Председателят на Европейския съвет е подчертал подкрепата и ангажираността на Европейския съюз за започване на преговори със Северна Македония, като е посочил, че това са ключови моменти за напредъка на страната от икономическа, политическа и социологическа гледна точка.

Премиерът на Северна Македония е посочил, че подкрепата на Европейския съюз в процеса на интеграция на Северна Македония е от особено значение за държавата за изпълнение на основната стратегическа цел – пълноправно членство в ЕС.

Димитър Ковачевски е информирал, че през последните дни предложението на френското председателство е обсъдено на консултативни срещи с лидерите на правителствената коалиция, с дипломатическия корпус, гражданския сектор, с представители на експертната общественост и медиите, както и с опозиционните партии.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини