Шефът на НАСА идва у нас през октомври

През втория ден от посещението си във Вашингтон министърът на финансите Асен Василев посети главната квартира на Националната аеронавтска и космическа администрация на САЩ (НАСА). Той се срещна с администратора на агенцията Бил Нелсън, на когото връчи покана да посети България от името на правителството. Ръководителят на НАСА потвърди, че ще дойде на визита у нас през октомври тази година, съобщиха от пресцентъра на Министерството на финансите.

На срещата Василев и Нелсън обсъдиха възможностите за задълбочаване на научното сътрудничество между страната ни и НАСА. „България има компании, технологии и космически традиции, които могат да бъдат изключително полезни,“ посочи финансовият министър. Той припомни, че през ноември 2023 г. страната ни се присъедини към споразумението „Артемида“. Тази програма на НАСА, в която участват 34 правителства, работи за връщане на човека на Луната и разширяване на космическите изследвания на Марс и други космически обекти.

Бил Нелсън сподели, че очаква с нетърпение да посети София наесен. Той подари на финансовия министър Асен Василев изображение на известното селфи, което космическият апарат „Орион“ си е направил през 2022 г. „Орион“ също е част от програмата „Артемида“.

Бил Нелсън ръководи НАСА от май 2021 г. В дългогодишната си кариера като конгресмен и сенатор той е автор на серия закони, свързани с науката и космоса. Считан е за един от лидерите на националната космическа програма на САЩ, застъпник на борбата с изменението на климата и поддръжник на програми за обучение в областта на високите технологии. През 1986 г. той тренира и лети с екипажа на космическия кораб „Колумбия“. За шест дни обикаля Земята 98 пъти, като изпълнява 12 медицински експеримента, включително първият американски стрес-тест в Космоса на пътека за тичане.

По-рано през деня министър Василев, заедно с министъра на икономиката Богдан Богданов обсъдиха възможностите за американски инвестиции и създаване на работни места в България с представители на водещите американски компании TESLА, Honeywell, Northrop-Grumman, Lockheed Martin, FedEx, C4V. Те участваха и в отбелязване на 40-годишнината на Американската търговска камара. От страна на американският бизнес беше заявен интерес към инвестиции във високите технологии, енергетиката, иновациите, производството на електромобили и медицински продукти, както и във военната промишленост в България.

Четете още

Избор на редактора