17.9 C
София
събота, 1 октомври, 2022

Шефът на СЗО: Пандемията от КОВИД-19 не е изчезнала

Схващането, че пандемията от КОВИД-19 е приключила, е погрешно. Това заяви генералният секретар на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус. Той предупреди страните да не се самоуспокояват, защото рискът от опасни нови варианти на вируса не е изчезнал, предаде ДПА.

Гебрейесус потвърди, че броят на активните случаи, както и на смъртните случаи, е спаднал с 90 процента, а ограниченията в много държави са отменени. Въпреки това обаче СЗО е силно обезпокоена от факта, че не може да види реалната картина за разпространението на вируса заради липсата на тестване и секвениране. “Също толкова загрижени сме, че няма да се извадят поуки от тази пандемия и цикълът на паника и пренебрежение ще се повтори”, каза шефът на организацията на среща на здравните министри от Г-20 в Индонезия.

Очаква се министрите на здравеопазването от двадесетте най-големи икономики в света да обсъдят начините за укрепване на глобалните здравни системи, за уеднаквяване на здравните протоколи за КОВИД-19 и стандартизиране на документите за пътуване, заяви говорителката на индонезийското здравно министерство Надя Тармизи.

Предвидено е здравните министри да се срещнат утре с финансовите министри от Г-20, за да обсъдят създаването на Фонд за финансово посредничество – финансов инструмент, включващ държавни и частни ресурси, за предотвратяване и реакция на бъдещи пандемии.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини