Щатските ракети HIMARS вече летят към руските позиции

Дългоочакваните американски ракетни системи HIMARS вече стрелят по позициите на кремълската армия. В YouTube се появи и първият клип със залп от украинска територия към позициите на окупаторите.

„HIMARS пристигнаха в Украйна. Благодаря на моя американски колега и приятел Лойд Остин за тези мощни инструменти. Лятото ще бъде горещо за руските окупатори. И последно за някои от тях.“

Това бяха емоционалните думи в туитър, с които министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников изрази задоволството си в четвъртък следобед. Само няколко часа по-късно първите ракети бяха изстреляни под прикритието на нощта.

HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) са висопроходими ракетни установки с „пакетно зареждане“, които могат да изстрелват едновременно по няколко свръхпрецизни управляеми ракети. За разлика от MLRS, HIMARS се отличават с по-голяма точност и по-голяма далекобойност – до 70-80 километра. С тях ВСУ имат намерение да унищожат руските пускови установки, които от месеци засипват с огън мирни украински градове.

Зам.-министърът на отбраната на Колин Кал потвърди, че предоставянето на първите реактивни системи HIMARS е само началото и САЩ ще продължат да доставят всичко необходимо, за да бъде спряна руската агресия.

Четете още

Избор на редактора