Ще забранят ли рекламата на хазарт в медиите

Ще забранят ли депутатите рекламата за хазарт в медиите? Отговорът в 14 часа, когато парламентът ще заседава извънредно. Решението беше взето от народните представители миналия петък след предложение на заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова депутатите да се съберат днес, вместо на втори май.

Дневният ред на парламента включва второ гласуване на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за хазарта, внесен от Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС) и Йордан Цонев (ДПС). С измененията ще се забрани рекламата на хазартни игри в радио и телевизионни програми, в печатни произведения и електронни медии, включително електронни сайтове, както и на обществени места, включително фасади на сгради. Ще се разрешава  реклама по билбордове, и то далеч от училища, върху фасада на обект за организиране на хазартни игри, върху спортна екипировка, спортни съоръжения, спортни зали, стадиони и басейни, материали или продукти на спортни федерации, клубове и сдружения и организации.

Като втора точка на извънредното заседание е предвидено второ гласуване на промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, с които се отменя алтернативният данък за доходи от събиране на диворастящи гъби и плодове, включително и на лечебни растения. Законопроектът е внесен от Йордан Цонев (ДПС) и Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС).

Третата точка ще бъде обсъждането на първо четене на законопроект за изменение и допълнение на Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица, внесен от ГЕРБ-СДС и ДПС. Като четвърта точка депутатите ще гласуват законопроект за ратифициране на международен договор за Изменение и допълнение № 2 на международен договор (LOA) BU-D-SAB „Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка“ (F-16 Block 70 aircraft and associated support) по програмата на САЩ за чуждестранни военни продажби (Foreign Military Sales-FMS), внесен от Министерския съвет.

Четете още

Избор на редактора