Ще има ли сделка за климата на COP28

В проектоспоразумение от срещата на върха на ООН за климата COP28 са премахнати препратките към постепенното премахване на изкопаемите горива, предизвиквайки ответна реакция от страни, които обвиняват Саудитска Арабия и други петролни държави, че осуетяват усилията за справяне с глобалното затопляне, съобщава „Файненшъл таймс“.

Документът, който трябва да бъде съгласуван от почти 200 държави на срещата на върха в Дубай, определя набор от действия, които държавите „могат“ да предприемат, за да намалят емисиите на парникови газове до нула до 2050 г.

Това включва намаляване на „потреблението и производството на изкопаеми горива по справедлив, организиран и справедлив начин, така че да се постигне нетна нула (нулеви въглеродни емисии) до, преди или около 2050 г. в съответствие с науката“.

Но голям брой страни се надяват, че окончателният текст ще отиде по-далеч, като постигне забележително споразумение за постепенно премахване на изкопаемите горива, вместо просто да представи избор за намаляване на тяхното потребление и производство.

Проектът за текст, публикуван от климатичния орган на ООН, среща яростна съпротива от страна на страните от ЕС и малките островни държави, както и от Обединеното кралство, уточнява БНР.

Еврокомисарят по въпросите на климата Вопке Хьокстра каза, че това е „очевидно недостатъчно“, добавяйки, че „за по-голямата част от нашите емисии нямаме друга алтернатива, освен да ги намалим и изчистим възможно най-скоро“.

Преговарящи и министри от страни по света обвиниха през уикенда Саудитска Арабия, че упражнява натиск върху Султан ал-Джабер, президент на COP28 и ръководител на Националната петролна компания на Абу Даби, да измести фокуса на всяко споразумение далеч от изкопаемите горива.

„Ясно е, че се появява проактивна коалиция за изкопаеми горива“, посочи пред финансово издание високопоставен преговарящ от ЕС след публикуването на текста. „В миналото имахме повече тиха съпротива, а сега тя изглежда по-съзнателна, по-фокусирана и по-координирана“, добави той.

Изгарянето на изкопаеми горива е най-големият фактор за изменението на климата, като от представлява около три четвърти от емисиите.

Ал-Джабер каза на сесията на ООН след публикуването на проекта:

„Постигнахме напредък, но все още имаме много работа.  Искам да развиете най-висока амбиция по всички въпроси, включително относно въпроса с изкопаемите горива“.

Германският външен министър Аналена Бербок каза, че е подвеждащо света да се твърди, че изкопаемите горива могат да играят съществена роля в бъдеще. Това също така противоречи на енергийната политика на ЕС и позволява изграждането на нови въглищни електроцентрали.

Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН, пък каза, че „централният аспект на успеха“ на COP28 ще бъде срещата на върха „да постигне консенсус относно необходимостта от постепенно премахване на изкопаемите горива“, докато от Държавния департамент на САЩ казаха, че формулировките в проектоспоразумението за изкопаемите горивата трябваше да бъдат „съществено подсилени“.

Правителството на Обединеното кралство заяви, че проектът е „разочароващ“ и че „не стига достатъчно далеч“, добавяйки, че „позицията на Обединеното кралство е ясна – трябва да има постепенно премахване на изкопаемите горива, за да постигнем целите си в областта на климата“.

Ако бъде съгласуван, текстът все пак ще отбележи първия план, изготвен от среща на върха на COP – най-важният климатичен форум в света – за изместване на фокуса от всички изкопаеми горива. Преди това се споменаваше само за постепенното намаляване на беземисионните въглища.

Съгласно забележителното Парижко споразумение за климата от 2015 г. страните се споразумяха да ограничат повишаването на температурата до доста под 2 градуса по Целзий и в идеалния случай – до затопляне с 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива.

Четете още

Избор на редактора