Ще има паметник на азбуката ни в L.A.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел се срещна с кмета на Лос Анджелис Карън Бас по време на работното си посещение в града, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).

Карън Бас е първата жена кмет в 242-годишната история на града. В периода 2011-2022 г. представлява щата Калифорния в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ.

При посрещането кметът Карън Бас връчи на вицепремиера Мария Габриел почетния сертификат на Лос Анджелис. „Приемам го с признателност и отговорност. Признателност за добрите отношения с българската общност в Лос Анджелис и цялото Западно крайбрежие. Отговорност, защото заедно можем да направим така, че да имаме по-интензивно сътрудничество в ключови области като иновациите, зеления преход и културата“, заяви Мария Габриел.

На срещата двете страни са обсъдили редица теми, сред които отбелязването на 120-а годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и САЩ. Насърчаването на лидерството сред жените и развитието на младите таланти също е бил ключов акцент в разговора.

Вицепремиерът и кметът на Лос Анджелис са обсъдили и възможността да бъде определено място в града, на което да бъде поставен паметник на българската азбука. Символично министър Габриел подари на Карън Бас статуетка, символизираща умален вариант на монумента, който да бъде поставен.

„Благодаря за гостоприемството на кмета на Лос Анджелис, Карън Бас, и желанието да установим постоянен диалог. Само работейки заедно, може да откроим важните теми, като инвестиции и подкрепа за гражданите, които ще допринесат България да се превърне в регионален иновационен хъб“, коментира още вицепремиерът.

Мария Габриел отправи официална покана към кмета Карън Бас за посещение в София, съобщиха още от МВнР.

БТА припомня, че в рамките на посещението си вицепремиерът и министър на външните работи се срещна и с представители на Американския еврейски комитет и водещи еврейски организации в Лос Анджелис. Мария Габриел представи усилията на България за борбата с антисемитизма, както и предприетите действия по изпълнението на националните ни ангажименти като пълноправен член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста. Габриел разговаря и с бизнес делегация от щата Юта.

Четете още

Избор на редактора