Ще разпитват Гешев и Пеевски по делото за Нотариуса

Бившият главен прокурор Иван Гешев и депутатът Делян Пеевски вероятно ще бъдат извикани за разпит по досъдебното производство срещу застреляния Мартин Божанов-Нотариуса, съобщи Илияна Кирилова, ръководител на Софийската градска прокуратура.

Тя уточни, че в справката на ГДБОП от края на 2022 г., по която започва разследването срещу Мартин Нотариуса за пране на пари и имотни измами, имената им не фигурират, но съдия Владислава Цариградска ги споменала в телевизионно интервю. Имената на Гешев и Пеевски са споменати от племенницата на съдия Цариградска пред нея като послание от Нотариуса. Младата дама е разпитана в прокуратурата, но не е казала нищо за двамата.

В разследването, което се водило в Софийската градска прокуратура срещу Мартин Нотариуса, имало заплахи към други магистрати. След убийството му съдия Цариградска и колегата й от Апелативния съд в София Цветко Лазаров също са разпитани.

„Делото е по инициатива на настоящето ръководство на СГП и на тримата наблюдаващи прокурори. То тръгна от справка на ГДБОП. Интересното е, че доста от нещата в сигнала са станали преди 7 години. Въпреки всичко делото се образува и започнахме разпити по отношение на лицата. По това дело присъединихме и изявлението на Ивайла Бакалова пред АКФ. Изискали сме файловете от АКФ. Извършена е гласова експертиза. Не може да се определи дали това е точно гласът на Божанов. Тук предстои още едно действие, което няма да споделя“, каза още прокурор Кирилова.

Междувременно изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов разпореди извършването на служебни проверки по преписки и досъдебни производства, свързани с Мартин Божанов, съобщиха от пресцентъра на ПРБ.

Според справка в деловодната система на прокуратурата от 2004 г. до настоящия момент има 25 преписки и досъдебни производства, свързани с Божанов, по които същият е бил страна – обвиняем, жалбоподател, свидетел и др.

Във връзка с множество откази от образуване на досъдебно производство, постановени предимно от прокурори от Софийска районна прокуратура (СРП), както и от други прокуратури, се възлага преглед на всички актове с оглед установяване законосъобразността на действията на наблюдаващите магистрати. Обект на проверките ще бъдат още срочността и ритмичността на водените преписки и дела и своевременното упражняване на правомощия от следователите и прокурорите, посочват от държавното обвинение.

Четете още

Избор на редактора