Ще се върнат ли хартиените бюлетини?

Да се върнат хартиените бюлетини за гласуване, но те да не бъдат отброявани от членовете на секционните избирателни комисии. Около тази идея се обединиха математикът проф. Михаил Константинов и говорителят на ЦИК Цветозар Томов в студиото на БНТ. Според тях членовете на комисиите били преуморени и имало огромни предпоставки за грешки. „Защо да не си представим представителите на Секционните избирателни комисии просто да занесат бюлетините в една преброителна комисия, където бюлетините да минат през оптичен скенер, с който да стане ясен резултатът от гласуването на изборите“, запита Цветозар Томов. Константинов допълни, че нявсякъде в Европа бюлетините се четат чрез скенер, а като нашето машинно гласуване имало в няколко страни – Индия, Бутан, Венецуела и в някои щати на САЩ.

За да има смесено гласуване – и машинно, и с хартиени бюлетини, трябват законодателни промени. Според Константинов обаче те едва ли ще се случат при актуалните политически събития. “Депутатите се борят за собственото си оцеляване, затова съм скептичен, че това Народно събрание ще приеме такива поправки“, допълни той. Математикът уточни, че законодателно предложение за връщането на хартиените бюлетини отлежава в НС от името на ГЕРБ и БСП. Освен това в страната се събирали и подписи – до момента имало 150 000, които ако не се зачетат, щяло да има референдум.

Константинов направи и прогноза за изхода от политическата ситуация в момента като предрече три дати за извънредни избори. Според него ако вотът на недоверие мине в пленарната зала идната седмица, то следващият вот ще бъде на 25 септември. Ако кабинетът обаче оцелее сега, криза ще има отново наесен, а предсрочните избори ще са през декември. Третата опция за нов парламентарен вот била през октомври 2023, в съчетание с изборите за местна власт.

Според Цветозар Томов към момента няма ясни индикатори за развръзка на политическа криза. Ако тя не бъде разрешена сега, в следващите месеци по-някакъв начин ще се тръгне към развръзка – или със стабилизация на правителството или с нови избори. Според него чрез втория вариант обаче няма да получим такава конфигурация, която да облекчи решаването на кризите и съставянето на кабинет.

Четете още

Избор на редактора