Ще спрат ли правата на Чепаринов след скандала?

Ще бъдат ли спрени правата на Иван Чепаринов и другите двама родни гросмайстори, които попаднаха в списъка на chess.com с шахматисти, които вероятно са си служили с измама на сайта? Това се питат членове на Фейсбук групата „Български шахмат“, които вчера призоваха: Иване, кажи си!

Президентът на Българската федерация по шахмат Атанас Куртенков вече реагира и написа в свой пост: БФШ остро осъжда чийтърството на гм Иван Чепаринов и завинаги го лишава от състезателни права. БФШ призовава всички шахфедерации да предприемат мерки срещу Иван Чепаринов. Масовото чийтърство в българския шах трябва решително да се унищожи завинаги!

Както е известно в България има три федерации по шахмат.

Скандалът с тримата българи започна, когато преди два дни американският гросмайстор Ханс Нийман публикува в Туитър скандалния списък на най-големия сайт за шахмат – chess.com.

В черния списък са Иван Чепаринов, Петър Дренчев и Атанас Колев.

Все още няма реакция от родните гросмайстори, но от информацията на chess.com става ясно, че Иван Чепаринов си е признал за нечестна игра, но другите двама българи – не.

Всъщност скандалите с измами в шаха започнаха в началото на септември. Американецът Ханс Нийман бе в центъра на скандала, който разтресе  шахматния свят. На турнира в Сейнт Луис той победи световния шампион Магнус Карлсен. Норвежецът не можа да понесе това и изненадващо напусна турнира заради съмнения, че противникът му си е послужил с измама.

Скандалът набра скорост малко по-късно, когато двамата трябваше да се срещнат в онлайн турнир. Тогава Карлсен направи само два хода и напусна състезанието като излезе офлайн.

По-късно последва официално изявление на световния шампион, че повече няма да играе с Нийман на турнири.

Международната организация ФИДЕ също се намеси и заяви, че ще направи разследване. В началото на седмицата пък платформата за онлайн турнири chess.com разкри свое разследване, в което се твърди, че вероятно Нийман е мамил в повече от 100 партии, изиграни на сайта.

Нийман отвърна на удара, като публикува в акаунта си в Туитър списък на 50 шахматисти, които са с блокирани акаунти в chess.com и най-вероятно това е станало заради това, че са играли нечестно.

„50 от моите колеги са със затворени акаунти за “нарушения на честната игра”, написка американецът в социалната мрежа. – Някои са си признали, че са мамили и платформата им е дала втори шанс. Списъкът говори сам за себе си.“

Четете още

Избор на редактора