Ще управляват ли руснаците ФИДЕ до дупка

ФИДЕ е на път да премахне ограничението за президентски мандат и да позволи на действащия руски президент Аркадий Дворкович да се кандидатира още четири години на поста, съобщава chess.com.

Настоящите правила на световната шахматна федерация — въведени като предизборно обещание от Дворкович — се съдържат в Хартата на ФИДЕ и посочва, че президентът трябва да се оттегли след два четиригодишни мандата на власт.

Но една противоречива поправка, която ще бъде обсъдена, когато ФИДЕ се събере за годишното си общо събрание днес, се стреми да премахне тази клауза. Предложението беше внесено от федерациите, представляващи 21 предимно малки шахматни нации, и беше включено в дневния ред под „административни въпроси“.

Преди да бъде избран през 2018 г., Дворкович каза пред медиите: „Президентът на ФИДЕ трябва да служи на шахматната общност и независимо от резултатите от работата му, трябва да бъдат установени максимум два президентски мандата.“

Реакцията в Русия на победата на Дворкович беше положителна, като говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред агенция РИА: „Изборът на ръководител на ФИДЕ е много важен, това е глобално събитие и, разбира се, ние подкрепяхме Дворкович, руски гражданин.“

Ако бъде одобрена, промяната ще позволи на 51-годишния бивш футболист да удължи мандата си като един от малкото руснаци, които все още отговарят за международните спортни организации след нахлуването в Украйна през февруари 2022 г.

Четете още

Избор на редактора