Яйцата от най-евтините в ЕС, няма да поскъпват за Великден

Цената на един от най-използваните във всяко домакинство продукт – яйцата, отбеляза рекорден ръст. Само за няколко месеца тя се повиши с повече от 70%.

Увеличението от 70% на цените на яйцата е на годишна база. Ако погледнем месечната база – поскъпването за ЕС е 3,5%, а за България – 2,6 на сто, което показва, че по-скоро у нас се наблюдава задържане на цените. На едро от завод бройката излиза на 28 стотинки без ДДС.

Това са едни от най-ниските цени в ЕС. В Германия са с 15% по-скъпи, в Хърватска са по-скъпи с 20 на сто, а в Полша – с 10%. Имаме сериозен експорт в момента. Това заяви председателят на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов в ефира на „България сутрин“. По думите му „без съмнение има лоши търговски практики“.

„Търговията в страната е конкурентна и не може да става въпрос за сериозно влияние в бизнес средата. Премахването на ДДС за яйцата ще се отрази моментално на цената“, подчерта той.

Гостът е на мнение, че не се очаква яйцата да поскъпнат около Великден. „В България се получава подкрепа за сектора по няколко механизми – за хуманно отношение към животните и ликвидиране на последствията от войната в Украйна. Имаме ангажименти и по програмата за развитие на селските райони. У нас се наблюдава задържане на поголовието, а проблемите ни са от това, че имаме няколко засегнати ферми от птичи грип“, коментира Гълъбов.

Пред Bulgaria ON AIR председателят на Съюза на птицевъдите беше категоричен, че няма да има недостиг на яйца покрай празниците. „Помагаме много сериозно на гръцките пазар. Разчитат основно на нас за количества, които не им достигат“, отбеляза гостът.

Гълъбов цитира данни, според които Германия, Полша, Испания и Холандия са лидери в производството на яйца.

Четете още

Избор на редактора