Бягащи хора, въоръжени с дървени палки и камъни. После сбиване с участието на множество хора, принадлежащи към българската ромска общност, която е заселена от години в парк в Мондрагоне, община в провинция Казерта.

Сцени, които кметът Франческо Лаваня не се колебае да определи като „градско насилие“. Епизодът, заснет от жители със смартфон, е станал снощи, 2 май, около 20 часа, в центъра на града, пише Фокус, цитирайки Corriere Napoli.

За кмета инцидентът е „засилил широко разпространеното чувство за несигурност и изоставеност в големи части от гражданското общество“, четем в писмо, изпратено веднага след събитията до префекта на Казерта Джузепе Касталдо.

„За съжаление, тези събития – пише Лаваня -, записани и докладвани в миналото, изискват отговор и съвместни усилия, тъй като единствено ангажиментът на местната полиция не е в състояние да спре тези явления, които също могат да доведат до много по-сериозни и трудни за управление ситуации“.

Кметът иска от префекта спешно да свика техническата комисия за сигурност и обществен ред, като след това обявява, че фактите ще бъдат доведени до вниманието на министъра на вътрешните работи Матео Пиантедоси.

И накрая, Лаваня иска „извънредните мерки и разпоредбите за обществения ред да бъдат оценени, за да се засили контролът на държавата върху територията, за да се направи ефективно потискането на незаконните дейности също като се има предвид наближаващият летен сезон, който ще увеличи гъстотата на населението на Мондрагоне“.

А ето какви детайли дават по случая от местното издание Caserta News:

„Картините на социална партизанска война, идващи от Мондрагоне, са много тревожни: това е „гето“ зона в ръцете на ромската общност от български произход, разположена в рамките на така наречените дворци Чирио, която се превърна в истинско гето с очевидни последици за местните граждани, които сега живеят в климат на широко разпространена несигурност, с риск от епизоди – които вече са се случили в миналото – на реакции от страна на градската общност, уморена от пълната липса на намеса от страна на държавата.

Общинската администрация, която няма средства да се бори с това явление, е оставена сама и очевидно полицейските сили не са достатъчни, за да се борят със ситуация, която обаче трябва да бъде разгледана и от гледна точка на възстановяване, социално и културно. Всичко произтича от специфични условия за градско планиране, както в много други деградирали райони на страната, които можеха да имат като единствена надежда за регенерация точно тези бонуси, потопени от правителството на Мелони. В този район живеят деца, които не ходят на училище и реална интеграция няма. Всичко това без да се отчита рискът от смесване с местната престъпност…“, пишат италианците.