Янис Сармас е служебният премиер на Гърция

Председателят на гръцката сметна палата Янис Сармас ще бъде служебният премиер на страната, който ще управлява до изборите в края на юни, съобщиха местните медии.

Президентът на южната ни съседка Катерина Сакеларопулу отправи към него формално искане за съставяне на служебен кабинет, който да организира предсрочния парламентарен вот.

До него се стигна, след като управляващата досега дясна „Нова демокрация“ на Кириакос Мицотакис спечели изборите на 21 май, но резултатите не стигнаха да сформира самостоятелно управление.

Решението за назначаване на служебен кабинет и отиване към предсрочни избори се официализира днес след среща на лидерите на парламентарно представените партии при президента на Гърция Катерина Сакеларопулу.

Това бяха Кириакос Мицотакис от „Нова демокрация“ и Алексис Ципрас от СИРИЗА, Никос Андрулакис от ПАСОК-Движение за промяна“, Димитрис Куцумбас от Гръцката комунистическа партия и Кириакос Велопулос от дясната националистка партия „Гръцко решение“.

Политическите лидери постигнаха съгласие да се върви към нови избори на 25 юни. Още в понеделник Мицотакис заяви при срещата си с президента, че не може да сформира коалиция и призова за избори на въпросната дата.

Против коалиция се обяви и Ципрас, като от думите му стана ясно, че няма да подава оставка, а ще остане лидер на СИРИЗА, поне до следващите избори.

146-те мандата на „Нова демокрация“ в 300-местния парламент не са достатъчни за сформиране на самостоятелно управление. Затова още в първата си реч след оповестяването на резултатите Мицотакис се обяви за нови избори, за да затвърди подкрепата си.

Четете още

Избор на редактора