Япония: Добавки умориха двама, 100 са в болница

Два смъртни случая и над 100 хоспитализации са свързани с нарастваща здравна тревога в Япония заради хранителни добавки от червен ориз, предназначена за понижаване на холестерола, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Властите провеждат разследване, след като японският производител на лекарства „Кобаяши Фармасютикъл“ изтегли хранителни добавки за понижаване на холестерола, продавани без рецепта. Причината са оплаквания от клиенти, свързани с болки в бъбреците.

Компанията е изтеглила три марки хранителни добавки и два други продукта, които съдържат съставка, наречена червен дрожден ориз или „beni koji“.

Медицинските изследвания описват червения дрожди ориз като алтернатива на статините за понижаване на високия холестерол, но също така предупреждават за риск от увреждане на органите. .

Два са предполагаемите смъртни случаи, а 106 случая на потенциално свързани с тях хоспитализации също станаха известни, каза пред репортери говорителят на правителството Йошимаса Хаяши.

Производителят на добавката, Кобаяши Фармасютикъл, продава широка гама от продукти за подобряване на здравословното състония. Компанията обяви, че не е установила причинно-следствената връзка между здравословните проблеми и продуктите.

Базираната в Осака компания е доставила червен ориз с мая на около 50 други фирми в Япония и на две в Тайван. Кобаяши заяви пред АФП, че знае за два смъртни случая, вероятно свързани с добавките, които компанията доброволно изтегли, но отказа повече коментари.

Десетки японски фирми, които са използвали бени коджи, доставени от Kobayashi Pharmaceutical, също обявиха изтегляне на продукти.

Четете още

Избор на редактора