Японският император на гости при Чарлз III в края на юни

Японският император Нарухито и императрица Масако ще посетят Великобритания в края на юни, където ще прекарат три дни като гости на крал Чарлз III, потвърдиха от Бъкингамския дворец.

Двойката трябва да пристигне на 22 юни, но ще прекара първите три дни в лични ангажименти, преди да започне официалното си държавно посещение, което ще продължи от 25 до 27 юни, съобщава Нова.

64-годишният Нарухито ще се срещне с Чарлз и съпругата му кралица Камила, както и с по-големия син и наследник на монарха принц Уилям и други британски кралски особи в първото японско държавно посещение в Обединеното кралство от повече от две десетилетия насам.

Говорител на двореца каза, че програмата е била „леко адаптирана“ поради предстоящите общи избори на 4 юли, съобщава Би Би Си.

Посещаващите държавни глави обикновено се срещат с премиера и опозиционния лидер или говорят пред депутатите в парламента. Но сега парламентът е разпуснат, докато правителството – както министри, така и държавни служители, са в предизборен период с ограничения върху това, което могат да правят.

Натовареният график включва церемония на почетната гвардия, шествие с карети в Бъкингамския дворец, посещения на музеи и на института Франсис Крик, център за биомедицински изследвания в Лондон.

На 25 юни ще бъде даден държавен банкет от краля в Бъкингамския дворец в чест на императора и императрицата, с речи, произнесени от двамата мъже монарси.

На 28 юни японският император и императрица ще бъдат в Оксфорд, където са учили.

Императорът ще отиде и в замъка Уиндзор западно от Лондон на третия ден от държавното посещение, за да положи венец на гроба на кралица Елизабет II, на чието държавно погребение той и императрицата присъстваха през септември 2022 г.

Японската кралска двойка рядко ходи на държавни посещения и постепенно прави повече пътувания, след като ги беше ограничила по време на пандемията от COVID-19. Това ще бъде второто официално държавно посещение на императора след възкачването му на трона през 2019 г. Миналата година той беше на визита в Индонезия.

Покойната кралица Елизабет II беше домакин на две държавни посещения в Япония по време на управлението си – на император Хирохито през 1971 г. и най-големият му син император Акихито – бащата на Нарухито – през 1998 г.

Държавните посещения обикновено включват традиционна церемония, както и разговори между индустриални и търговски лидери за укрепване на културни, дипломатически и икономически отношения.

Досега 75-годишният Чарлз е бил домакин на две държавни посещения – от президентите на Южна Африка през 2022-ра и на Южна Корея миналата година.

Четете още

Избор на редактора