Ясни са съперничките на Нургюл за световната титла

Осемте места, които дават право на участие в Турнира на претендентите за световната титла по шахмат при жените, вече са практически заети, съобщи БТА.

Сред участничките в турнира в Торонто, който ще се проведе през април следващата година, е и българката Нургюл Салимова, която си осигури това право с второто си място на Световната купа в Баку през лятото.

Победителката в турнира ще получи правото да играе в мача за световната титла през 2025 година срещу настоящата шампионка Дзю Уъндзюн от Китай.

Освен 20-годишната Салимова, в Торонто ще бъдат още украинката Анна Музичук, рускините Катерина Лахно и Александра Горячкина, китайките Лей Тинцзе и Тан Чжони, както и индийките Рамешбабу Вайшали и Хумпи Конеру.

За момента единствено Конеру не си е осигурила и на практика квотата за Торонто. До края на годината обаче индийката няма как да бъде изместена от позициите си в световната ранглиста. 36-годишната Конеру е четвърта в световната ранглиста при жените и се очаква да получи право да играе като състезателката с най-висок ранкинг, която не си е спечелила квота.

Останалите седем шахматистки вече си гарантираха мястото в Турнира на претендентите с постиженията си през годината.

34-годишната Лахно и 25-годишната Горячкина се класират като първа и втора на Гран при веригата през 2022/23.

20-годишната Салимова и 34-годишната Музичук ще участват като втора и трета на Световната купа, която бе спечелена от Горячкина.

22-годишната Вайшали и 32-годишната Тан взимат визи заради първото и третото си място на турнира FIDE Grand Swiss, който завърши в неделя на о-в Ман.

27-годишната Лей пък ще играе като подгласничка на Цзю в последния мач за световната титла.

Четете още

Избор на редактора