Австрия обяви: На България й трябва ограда. После Шенген

„На България ѝ трябва ограда“, каза канцлерът на Австрия Карл Нехамер, в отговор на призивите на Румен Радев България да бъде включена в Шенген, предаде Politico.

„Ние сме силно ангажирани с охраната на нашата граница“, обяви президентът на България Румен Радев, като посочи, че „трима български гранични полицаи са загинали при охраната на външната граница на ЕС“.

Австрийският министър Карл Нехамер реагира веднага, като няколко минути по-късно влезе в срещата на върха на лидерите на ЕС.

„На България ѝ трябва ограда“, каза той, финансирана с пари от ЕС (нещо, което блокът традиционно отказва да направи). „Самият български президент заявява, че е необходимо да се укрепи оградата срещу Турция“, добави австрийският канцлер.

И двамата подчертаха необходимостта от редовна комуникация, но Радев все пак имаше по-широко послание към колегите си: „Не ни оставяйте сами.“

След отрицателният вот на Австрия за Шенген, Виена оправдава решението си с това, че границата на България с Турция е лишена от защита.

Изявлението на австрийския канцлер Карл Нехамер за издигане на повече гранични бариери по външната граница на Европейския съюз и слагане край на табуто „огради“ предизвика обаче остри отрицателни реакции на австрийските партии.

Критика бе отправена даже от Партията на Зелените, коалиционен партньор на Австрийската народна партия.

Четете още

Избор на редактора