АЕЦ Козлодуй спира вноса на гориво от Русия

АЕЦ „Козлодуй“ ще прекрати договора с Русия за доставката на ядрено гориво. Това обяви изпълнителният директор на компанията Валентин Николов. Наличното руско гориво ще се използва за резерв.

Малко след 14.30 часа вчера е поставена последната от първите 43 касети с ядрено гориво от „Уестингхаус“ в Блок 5 на АЕЦ „Козлодуй“. Очаква се блокът да бъде пуснат в експлоатация отново на 9 юни. Директорът на АЕЦ „Козлодуй“ коментира, че цената на американското гориво е сходна с тази на руското гориво.

Премиерът Главчев отбеляза, че приключва етап от един продължителен процес, като още през 2009 г. и 2010 г. са стартирали първите разговори с „Уестингхаус“. Министър-председателят определи днешния ден като много важен момент от развитието на българската ядрена енергетика, тъй като се постига реална диверсификация и откъсване от почти пълната зависимост от Русия. „Винаги е добре човек да има избор. Диверсификацията ни осигурява точно това – избор, който дава по-добри възможности при стопроцентова безопасност и сигурност“, отбеляза още Главчев. По думите му реализацията на този проект е още една стъпка в утвърждаването на страната ни като предвидим партньор със значима роля за енергийната сигурност в региона на Югоизточна Европа.

„За първи път в своята петдесетгодишна история АЕЦ „Козлодуй“ ще работи с алтернативно гориво в изпълнение на цялостната програма на правителството и стратегията на България за диверсификация и сигурност в ядрената енергетика“, подчерта министърът на енергетиката Владимир Малинов. Той увери присъстващите, че с изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“ държавата ще продължи целенасочено да следва своите цели, свързани с развитието на ядрената енергетика, чието производство е беземисионно, вписващо се изцяло в критериите на ЕС за Зелената сделка и достъпно за потребителите. Министър Малинов припомни още, че през март месец на настоящата година АЕЦ „Козлодуй“ сключи договор с френската компания „Фраматом“ за осигуряване на алтернативни доставки на свежо ядрено гориво и за 6 блок на атомната електроцентрала, предава БТА.

Четете още

Избор на редактора