АЕЦ “Козлодуй” с 1,7 млрд. лв. печалба, но ръководството му е аут

Ръководството на АЕЦ “Козлодуй” е било отстранено с решение на Българския енергиен холдинг. От постовете им са освободени директорът Наско Михов и заместникът му Александър Николов, които бяха избрани след конкурс в края на управлението на последното правителство на ГЕРБ.

Отстраняването им е станало без мотиви. Според законодателството смени в ръководството на електроцентралата са възможни само след провеждането на конкурс.

Новият директор на АЕЦ-а е Георги Кирков, а негов заместник ще бъде Андрей Красночаров.

Към момента дружеството е най-печелившото в страната с печалба от 1.7 млрд. лв. от началото на годината. За сравнение, през същия период на миналата година печалбата е била 381 млн. лв. Причина за този ръст, който е близо 250% на годишна база, са по-високите цени на електроенергията.

Основните притеснения за бъдещето на ядрената централа са свързани с доставката на гориво, което се доставя от руската компания АО ТВЕЛ. Договорът на АЕЦ-а за доставките е до 2025 г.

До този момент няма забавяне на доставките, като през май е извършено последното зареждане с 42 броя касети със свежо ядрено гориво. До края на годината е предвидена още една доставка.

В случай на прекъсване на доставките, електроцентралата разполага със запаси, които биха осигурили работата й за три години.

Към момента затруднения има най-вече при извозване на отработеното гориво, което се връща обратно в Русия. Причината е маршрутът, койот територията на Украйна.

Четете още

Избор на редактора