Азербайджан започна военна операция в Нагорни Карабах

Азербайджан е започнал „локални антитерористични дейности“ в Нагорни Карабах, съобщи министерството на отбраната на страната, цитирано от Ройтерс.

По думите на ведомството целта на дейностите е да бъдат „потушени широкообхватните провокации“ и да бъдат изтласкани от региона арменски войски. „В рамките на предприетите мерки позиции на арменските въоръжени сили са обезвредени с помощта на високоточно оръжие по фронтовата линия и в дълбочина“, се казва в изявление на министерството, цитирано от Франс прес. Русия и Турция са били информирани от Азербайджан за предприетите действия, допълва агенцията.

По-рано днес Азербайджан заяви, че шестима негови граждани са били убити от мини в два отделни инцидента в Нагорни Карабах и обвини „нелегални арменски въоръжени групи“, че са заложили смъртоносните мини.

Нагорни Карабах, който е международно признат за част от територията на Азербайджан, е населен предимно с етнически арменци и се откъсна от контрола на Баку в началото на 90-те години на миналия век след война. Азербайджан си върна контрола над значителни територии в региона по време на война през 2020 година.

Баку каза, че четирима служители на неговото министерство на вътрешните работи са загинали, след като техният камион попаднал на мина близо до строящ се тунел. Друга мина убила двама цивилни, също в камион, добави азербайджанската страна.

Нямаше незабавен коментар на информацията от страна на властите на етническите арменци в Нагорни Карабах. Армения вчера каза, че обвиненията, че нейните въоръжени сили са заложили мините на азербайджанска територия са фалшиви.

Инцидентите с мините се случиха ден след като по два маршрута в Нагорни Карабах едновременно бяха доставени крайно необходими храни и лекарства – стъпка, която изглеждаше, че може да помогне за облекчаване на нарастващото напрежение между Азербайджан и Армения.

Въпреки това отношенията между двете страни остават силно обтегнати.

Четете още

Избор на редактора