Акад. Денков: Има кандидати за учители, защото заплатите сега са мотивиращи

Заплатите на учителите в момента са мотивиращи и има много кандидати за обявените места. Това обяви бившият министър на образованието академик Николай Денков.

„От началото на годината на два пъти увеличихме заплатите на учителите. От 1 септември началната заплата за учител ще е 1 486 лв. Средната – 2 032 лв – посочи той. – Това ниво трябва да продължи да се поддържа, за да могат да бъдат подбрани най-добрите кандидати“, коментира той пред БНТ1.

Бившият образователен министър увери, че парите за увеличения на заплатите на преподавателите във ВУЗ-овете са осигурени до края на годината с актуализацията на бюджета и са преведени във висшите училища.

Акад. Денков коментира и темата за замразяването на конкурсите за директори в над 400 училища в страната.

За първи път сложихме за публично обсъждане наредба, която мина съответната процедура – каза Николай Денков. – Тя има своите критици, част от които са силно политически мотивирани, но също така има и своите поддръжници, защото съвсем нормално е за длъжността на един директор да има изисквания за визия как ще се развива училището, да има изисквания за лидерски умения и подобни изисквания се оценяват стандартно, когато се търсят хора за подобни позиции. Не трябва да пренебрегваме и факта, че системата е изключително тежко политизирана през последните 4 години именно с досегашните правила“.

Той посочи, че конкурсите се обявяват сега – в най-подходящото време, тъй като вече са завършили изпитите от едната учебна година, трябва да се подготви следващата, и точно в този в междинен период трябва се провеждат конкурсите.

Четете още

Избор на редактора