961 млн. лв. е инвестирала държавата в образование за 7 месеца

„Няма да бъда част от служебен кабинет“, заяви министърът на образованието в оставка акад. Николай Денков по време на отчета на свършеното от МОН.

Той обясни, че е взел решението преди месеци. „Влизайки в ръководството на една политическа партия, човек автоматично изключва възможността да участва в служебни правителства“, добави той, визирайки участието си в „Продължаваме Промяната“.

Като част от успехите си ръководството на МОН посочи, че е завършил прегледът на програмите по всички общообразователни предмети от I до X клас, за да се олекоти материалът. Предстои учители, методици и психолози да преценят какво в кои от тях да променят.

Приети промени в Закона за предучилищното и училищното образование осигуряват на образователната система. Първа важна стъпка в нейната реализация на практика е новата процедура за избор на директори на детски градини и училища.

961 млн. лв. повече е инвестирала държавата в образование и наука през последните седем месеца. От тях в детските градини, училищата и университетите влязоха 785 млн. лв. над средствата от 2021 г, каза Денков. В резултат на по-голямото финансиране от 1 април т.г. детските ясли и градини са напълно безплатни за родителите. Правителството спази обещанието си средната учителска заплата да е с 25% по-висока от средната за страната. Това беше постигнато с двукратно увеличение на учителските възнаграждения –  през април и септември. Повишени бяха също средствата за издръжка и за материалната база в детските градини и училищата.  Повече пари бяха отпуснати за храна на децата до IV клас и за стипендиите на учениците.

40 милиона лева са получили висшите училища за издръжка и за ръст на заплатите. Двукратно скочиха и докторантските стипендии. В последния момент МОН се съобрази с постъпилите предложения за академично израстване и те вече са публикувани за обществено обсъждане. Част от научната общност бе недоволна от предишното предложение.

Четете още

Избор на редактора