Акциите на европейските банки се сриват в сутрешната търговия

Европейският банков сектор се срина тази сутрин след вчерашното придобиване на „Креди сюис“ (Credit Suisse) от конкурента Ю Би Ес (UBS), предаде Франс прес. Тази спасителна операция не е разсеяла опасенията на инвеститорите относно стабилността на банковата система въпреки успокоителните декларации на европейските власти.

Към 08:15 часа по Гринуич (10:15 часа българско време) индексът на европейския банков сектор (Stoxx Europe 600/банки) се е понижил с 5,92 на сто. В Париж акциите на“Бе Ен Пе Париба“ (BNP Paribas) са поевтинели с над 8 на сто, а на „Сосиете Женерал“ (Societe Generale) – с над 7 на сто. Във Франкфурт „Дойче банк“ (Deutsche Bank) губи над 6 на сто, а „Комерцбанк“ (Commerzbank) – близо 5 на сто. В Лондон акциите на „Стандард Чартърд“ (Standard Chartered) са се понижили с над 6 на сто, на „НатУест“ – с над 4 на сто, а на Ейч Ес Би Си (HSBC) – с 3 на сто.

Междувременно германският надзорен орган за банковата система „Бафин“ (Bafin) увери, че финансовата система в страната е „стабилна и силна“, след като пазарите приеха скептично новината за придобиването на „Креди сюис“ от Ю Би Ес. „Бафин следи развитието на пазарите и го взима предвид в рамките на мисията си за контрол. Германската финансова система продължава да е стабилна и силна“, обяви органът в комюнике, изпратено до АФП.

Четете още

Избор на редактора