Морфов: Изхвърлихме гербаджийския боклук от „Хъшове“!

Скандално видео отново подпали позатихналите замалко политически страсти в Народния театър. „Имаме още едно отсъствие. Един гербаджийски боклук, който изхвърлихме от представлението“

Това казва режисьорът Александър Морфов във видео, разпространено във фейсбук от бившия депутат от ГЕРБ Тома Биков. „Боклукът“ е актьорът от „Хъшове“ Евгени Будинов, който беше депутат от ГЕРБ.

„Съжалявам, но никога не съм крил своите антипатии към Банкя, Борисов и сие. Не може човек с тези разбирания и тази позиция в живота да е част от нашето представление“, казва режисьорът във видеото.

Морфов надраска преди време вратата на пиара на Народния театър Велислава Кръстева, защото е бивш депутат от ДПС и приближена до почетния председател Ахмед Доган.

В записа Морфов разказва и за обаждане от Будинов. „Той ми се обади преди седмица. И казва: „Сашо, какво правиш, как си? Няма ме в разпределението. Няма ли да участвам?“ Не, няма да участваш. Ние с теб сме противоположности. Харесвам те като артист, но като човек не те харесвам“, казва му Морфов, вероятно пред трупата от постановката.

„В записа самият Морфов казва, че Евгени има актьорски качества, но не може да бъде част от представлението заради своите разбирания. С две думи, причината Евгени Будинов да бъде отстранен от представлението е, че симпатизира на ГЕРБ и го заявява публично“, коментира Тома Биков.

„От записа става ясно, че разделението и партизанлъкът са стигнали толкова далеч, че са станали водещ сюжет дори в институция като Народния театър“, казва още Биков. Според него безспорен факт е, че Александър Морфов е талантлив режисьор и има правото на своите политически убеждения. Подобно право обаче имал и всеки, който работи не само в Народния театър, а където и да било.

Будинов също коментира решението на режисьора си. „Според мен мъжката постъпка беше самият Сашо Морфов да ми се обади и да ми го каже и аз реших да постъпя по-мъжки от него и да му звънна по телефона. Питах го: „Защо съм отстранен?“. Каза, че ме отстранява, защото съм член и съм бил депутат от ГЕРБ. Аз го попитах: „Сашо, значи ти ме отстраняваш по политически причини?“ и той каза: „Да, отстранявам те по политически причини. Нещо като актьор към мен да имаш проблем? Той каза: Напротив, Гецка. Много те харесвам като актьор, даже ще ми липсваш в представлението“. Повече от 15 години Евгени Будинов участва в „Хъшове“.

Разговорът между тях  е станал през август миналата година, но за това се разбра чак вчера от видеото в профила на Тома Биков. Той не казва кой му го е дал, но от коментари във фейсбук се разбира, че това е Велислава Кръстева.

Пред БНТ Александър Морфов заяви, че разпространеното видео е манипулирано и в него не присъстват всичките мотиви за отстраняването. Той потвърди, че цени Будинов като артист, но по думите му, в случая ставало въпрос за морални ценности.

„Аз никога не съм си и мислил и нямам право да забранявам, на който и да било човек да участва в законова партия, но тук става въпрос за морални императиви. Човек, който няма моралните качества, за да участва в това представление, аз имам пълното право да го отстраня от представлението“, каза Морфов.

„Съжалявам, но никога не съм крил своите антипатии към Банкя, Борисов и сие. Не може човек с тези разбирания и тази позиция в живота да е част от нашето представление“, каза още режисьорът.

Четете още

Избор на редактора