Анонимник изхвърли Алкарас от турнира в Рим

Унгарският квалификант Фабиан Марожан поднесе най-голямата изненада на турнира от сериите „Мастърс 1000“ в Рим, след като в мач от третия кръг победи с 6:4, 7:6(4) поставения под номер 2 в схемата Карлос Алкарас от Испания.

23-годишният Марожан, който заема 135-о място в световната ранглиста и до началото на надпреварата в италианската столица нямаше победа в основната схема на турнир на АТП, изигра почти безгрешен двубой и надигра напълно именития си опонент.

Още в първия гейм на мача Марожан трябваше да спасява точка за пробив, но това се оказа единственият брейкбол, който се откри пред Алкарас почти до самия край на мача. Унгарецът доминираше напълно играта от основната линия и успя да реализира единствения пробив в първия сет за 3:1 гейма, което му осигури и спечелването на откриващата част.

Във втория сет Марожан продължи да държи инициативата и отново стигна първи до пробив. Това стана в седмия гейм, за да поведе с 4:3.

Тук обаче липсата на опит у Марожан си пролича и Алкарас, който от новата седмица ще изпревари Новак Джокович на върха в световната ранглиста, успя веднага да върне пробива. Испанецът обаче не успя да използва инерцията, за да реализира втори пробив и така се стигна до тайбрек.

В него Алкарас поведе с 4:1 точки, но в този момент Марожан отново се върна към най-добрата си игра и с шест поредни точки спечели тайбрека със 7:4, а с това и мача.

Марожан завърши двубоя с 30 печеливши удара и само 7 непредизвикани грешки. От другата страна на мрежата Алкарас направи само 15 „уинъра“ и допусна 8 непредизвикани грешки.

На осминафиналите на турнира унгарският квалификант ще срещне хърватина Борна Чорич, който се наложи над испанеца Роберт Карбайес Баена със 7:6(3), 6:1.

Напред към четвъртия кръг продължава и германецът Яник Ханфман, който спечели с 6:4, 4:6, 6:3 срещу представителя на домакините Марко Чекинато. За място на четвъртфиналите Ханфман ще играе с победителя от двойката между Андрей Рубльов (Русия) и Алехандро Давидович Фокина (Испания).

Четете още

Избор на редактора