Турция: Арестуваха кмета на най-разрушения от трусовете град

Турската полиция е задържала кмета на град Нурдагъ, Южна Турция, едно от най-пострадалите места от земетресенията на 6 февруари, съобщиха турски медии.

Йоккеш Кавак, кмет на Нурдагъ, окръг Измир, от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), е бил арестуван от полицията в рамките на водено разследване.

Заповед за ареста на кмета е била издадена във връзка с разследването на Републиканската прокуратура в Ислахийе на големите разрушения, предизвикани от трусовете на 6 февруари, пише в електронното си издание в. „Джумхурийет“.

В рамките на разследването е арестуван и членът на общинския съвет на управляващата ПСР Юнус Кая, който е собственик на строителна фирма, чиито сгради се срутиха при земетресенията.

Земетресенията на 6 февруари с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер засегнаха тежко южната и югоизточната част на Турция, а така също и съседна Сирия. Над 50 000 са вече жертвите на земетресенията с епицентър в окръг Кахраманмараш в двете страни.

Междувременно ново земетресение с магнитуд 5,3 е станало днес в окръг Нигде, Централна Турция, показва справка на сайта на сеизмологичната обсерватория Кандилли в Истанбул.

По данни на обсерваторията трусът е станал в 12:27 ч. българско време в район между градовете Обрук и Бор, а дълбочината на огнището е била на пет километра под земната повърхност.

Четете още

Избор на редактора