Арестът на Бойко Борисов окончателно незаконен. Ще намаже 480 лв. от СДВР

Заповедта за ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов е обявена окончателно от съда за незаконна. Това става ясно от решение на Административен съд София–град. Съдебният състав е оставил в сила решението на Софийския районен съд от април, който отмени като незаконосъобразна заповедта за задържането на Борисов.

На 17 март Борисов, Владислав Горанов и медийният съветник на ГЕРБ Севделина Арнаудова бяха задържани, а ден по-късно освободени, без да им бъдат повдигнати обвинения. Те бяха отведени от полицията по повод образувано производство за изнудване, свързано с бизнесмена Васил Божков. Тримата обжалваха пред съда заповедите си за задържане.

Заповедта за задържане „не покрива стандарта за законност и за непроизволност, като основополагащи общи принципи при ограничаване на правото на свобода и сигурност“, се казва в решението на съда.

Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) e осъдена да заплати на Борисов разноските по делото в размер на 480 лв.

Решение е взето на една оргия с много уиски, бяло вино, пици на кристали… И заря поръчали! С единствена задача да ме извлекат, пред децата, с белезници, знаейки 100%, че извършват незаконни действия. И тези хора, които видно са корумпирани, са се захванали да правят съдебна реформа!. Така лидерът на ГЕРБ коментира решението на съда.

„Те са знаели, че е незаконно! Те са знаели, че е произвол!“, добави той.

Четете още

Избор на редактора