Археолози откриха 49 амулета в мумия на „златно момче“

Египетски археолози за първи път изследваха с компютърен томограф мумията на „златното момче“, известна от началото на 20-и век и откриха в нея 49 амулета от различни скъпоценни материали, съобщи ТАСС.

„Нашият анализ показа, че тялото на мумията е украсено с 49 амулета, които са елегантно подредени на три реда в погребалния саван, както и вътре в тялото на момчето. Много от тези амулети са направени от злато, фаянс и различни скъпоценни камъни. Тези амулети трябва да защитават собственика си и да дават сила на тялото му в отвъдния живот“, каза Сахар Салим, професор в университета в Кайро, цитиран от пресслужбата на списание Frontiers in Medicine, публикувало статия за откритието.

Мумията на „златното момче“ е открита през 1916 г. в едно от древните египетски гробища, датиращо от края на епохата на Птолемеите. Тя е на около 2000-2300 години, което я прави една от последните древноегипетски мумии, изготвени в съответствие с основните правила и религиозни обреди на древните египтяни. Тя се съхранява в оригиналния си вид в Египетския музей в Кайро.

Мумията е на тийнейджър на възраст 14-15 години, починал от естествена смърт. Той е от богато семейство, което се вижда от доброто състояние на зъбите, липсата на фрактури на костите и на други наранявания, свързани с тежък физически труд, както и от богатата украса на неговия ковчег и самата мумия.

Учените са успели да идентифицират много от най-важните символи на древната египетска вяра върху изображенията по амулетите, включително „окото на Хор“, „възела на Изида“, както и амулет под формата на бръмбар скарабей, който заменя сърцето на починалия. Според професор Салим и нейните колеги наличието на голям брой скъпоценни амулети, както и цялостното високо качество на мумията, показва, че древните египтяни са ценели високо децата си.

Изследователите са използвали получените томографски изображения, за да подготвят триизмерни копия на някои от амулетите, скрити в савана на мумията. Скоро те ще бъдат изложени заедно с мумията на „златното момче“ в Египетския музей в Кайро.

Четете още

Избор на редактора