Асен Василев национален лидер по преференции, Борисов пръв сред свои

Над 140 кандидат-депутати са получили по повече от 1000 преференции в своя избирателен район, стана ясно след като ЦИК окончателно обяви крайните резултатите от гласуването на 2 октомври.

Асен Василев е лидерът по брой на преференциалните гласове в абсолютни стойности. Бившият финансов министър е получил 12 633 лични гласа, като водач на листата на „Продължаваме промяната“ в 23-ти многомандатен избирателен район – София.

Това е броят на хората, които са отбелязали изрично, че дават гласа си за Асен Василев, а не просто за партията.

„Продължаваме промяната“ държи и второто, и третото място в класацията – Кирил Петков получава 9145 гласа в 24-ти МИР в София, а Христо Петров – Ицо Хазарта изпреварва по преференции Бойко Борисов в 25-и.

Лидерът на ГЕРБ е събрал най-много преференции от всички свои съпартийци. След него се нареждат футболният съдия Стефан Апостолов, който е син на кмета на Симитли, и бившата хостеса от Варна – Славена Точева.

Висок резултат, в преференциите, има и водачът на листата на ГЕРБ в Бургас – Жечо Станков, който този път смени Любен Дилов-син, след разочароващото му представяне на изборите от 2021 г.

Заради преференциите познати лица от последния парламент няма да влязат в следващия.

Четете още

Избор на редактора