Асен Василев: Ние осигурихме спада на цената на газа за октомври с 30%

Спадът в цената на газа за октомври се дължи на танкера, който правителството на Кирил Петков договори малко преди да падне от власт. Това заяви в Бургас бившият финансов министър Асен Василев.

Така той коментира искането на държавния доставчик „Булгаргаз“ през октомври газът да поевтинее с 30%.

„Служебното правителство днес се похвали, че цената ще падне до 246 лв. на мегават час през октомври месец за газа. Това е същата цена, която ние успяхме да осигурим юни месец. Юни месец получихме два танкера.

Цената през октомври включва един танкер, който уж беше много скъп, но позволява цената да падне с 30%. Единственият въпрос, който остава е защо се отказахме от другите 6 танкера, преди да сме осигурили алтернативни доставки на газ“, каза Василев.

От своя страна министерството на енергетиката по-рано днес обяви исканото намалението за резултат от „усилията на новото ръководство на компанията за осигуряване на реална диверсификация, включително на успешно проведените прозрачни търгове, както и на твърдата решимост на правителството да пусне в експлоатация интерконектора с Гърция“.

Според тях прогнозната цена за октомври отговаря на призива на работодателските и синдикалните организации за пределна цена на газа до 250 лева за мегаватчас.

Четете още

Избор на редактора