Асен Василев: Има два варианта за премиер. Петков е единият

Кирил Петков може да не бъде предложен за премиер в следващия мандат. Това загатна в интервю за в. „Дневник“ вицепремиерът и финансов министър в оставка Асен Василев, като разкри и името на евентуалния му заместник.

„Допускам Кирил Петков да не е номинация за премиер, но се съмнявам. За поста има много кандидатури, сред които е тази на доскорошния председател на парламента Никола Минчев“, каза Василев.

„По 5000 лв. на час, а не на месец, печели държавата от държавната лаборатория на Капитан Андреево, каза още той. Българо-турската граница е външна за съюза, затова са поканени международни експерти, уточни той. Имаме уверение от немското министерство на финансите, че до 2 седмици очакваме екипи от немски експерти.
От години тази граница се използва за нелегален трафик, още преди 10 ноември. Години наред са ни тровили с плодове и зеленчуци с пестициди, каза още Василев. Непрекъснато идва информация от тази граница за трафик на кокаин, на милиони евро, но не е направено нещо конкретно това да се ограничи.

Това ще е продължителен процес и никога няма да спре, защото битката е между тези които искат да вкарат незаконно стоки и тези които ги спират. Това се случва и на други граници, например в пристанищата на Ротердам и абсолютно навсякъде. Дали ще продължи наложения от нас модел ще зависи от българския гласоподавател.
Спирането на кражбите е нашата червена линия, когато не можем да ги спрем,това правителство си отива! Така и стана“, коментира той.

Овладяването на цените при енергийна криза, цената на по-евтиния бензин А95 нулевата ставка на ДДС за хляба, министър Василев посочи като важни и работещи мерки в сложната икономическа ситуация на нарастваща инфлация.
„На последното заседание на МС приехме и програмите за топъл обяд, помощи към деца в нужда, за бедни и бездомни. Цената на бензина у нас на бензиноколонка, като махнем акциза и данъците, е по-ниска от Гърция, Румъния и Сърбия. Цените са еднакви по всички бензиностанции, които купуват от Лукойл. Във връзка с войната в Украйна и енергийната криза проведохме проверки с ДАНС и НАП, за да видим какъв резерв имаме, направихме го за тока, за газа, за петрола и за зърното. До 2025 година Лукойл са поели ангажимент да могат да преработват изцяло неруски петрол. Имаме запаси от руско ядрено гориво за АЕЦ Козлодуй до 2026 г., до когато трябва да се извърши диверсификация и тук и тя да работи и с неруско гориво. До края на днешния ден трябва да постъпят всички предложения по трите бюджета – за ДОО, за ЗЗДО и държавния бюджет. Предстои през уикенда да ги остойностим и да излезем с позиция като правителство по исканията, а депутатите ще решат какво да приемат и какво не“, каза още Василев.
По въпроса за пенсиите, Василев уточни, че е планирано голямо увеличение, за което държавата има финансов ресурс. Предложените промени ще позволят на над 720 000 пенсионери да имат по-достоен живот и заплащане на труда, за който са си внасяли навремето осигуровки. Предложено е увеличен таван на пенсиите от 1 октомври, повече от растежа на осигурителния праг. Въпреки, че не е цялостно решение, една трета от пенсионерите ще получат реалната си пенсия.

„Докато съм жив пенсионната система няма да се самофинансира. Причина за това са трупани дефиците още от 90-те години на миналия век. Голяма част от вноските не са внасяни, като има период в който и държавата не е превеждала дължимите вноски за държавния сектор. Над 1 млн. оттогава досега са и работещите българи в чужбина, които не плащат тук осигуровки. Реално това означава, че нашето работещо поколение в момента плаща два пъти веднъж вноски, втори път данъци. Ако това не се случва, пенсионерите са обречени на пълна мизерия“, категоричен е той.

„Не затворихме въглищната индустрия и не направихме газова централа като мерки в Плана за устойчивост, заяви още Василев. Вместо това заложихме проекти в социалната сфера. В енергетиката тръгна либерализация на пазара, инсталации на мощности за лични нужди и др. Политиците не трябва да се месят в работата на дипломатите за Северна Македония“, съобщи Василев.

Според него, благодарение на българската дипломация, чрез френското предложение е извършен исторически обрат.

„За първи път ЕС разбира и приема нашите искания, а не ни оставя да се разбираме сами със северномакедонците. Нашата позиция става европейска позиция, категоричен е Василев. Приеха исканията ни за езика на омраза, за промяна в конституция, за защита на българите в Северна Македония. И това вече заляга в документите на ЕС за преговори, а не в междудържавния протоколи и споразумения. Именно това притесни македонците, които заявиха, че това предложение е катастрофа за тях. Темата Северна Македония е огромна, над 100-годишна рана за българския народ. Като човек мисля, че първо трябва да формулираме ясно какво искаме от Северна Македония. Не може да продължаваме да мислим за нея като част от българския народ. Било е така, но преди век. Вече имаме сръбско и гръцко влияние, а по времето на комунизма са прекъснати всички опити за запазване на българско самосъзнание там“, каза министърът в оставка.

Реално България е приела еврото с въвеждането на валутния борд, каза още Василев! С това политиката на Европейската централна банка веднага се провежда и у нас. Ние не можем да провеждаме самостоятелна парична политика, така, че сме го приели, Трябва само да синхронизираме институциите, а това е промяна в 100 закона. Според Василев, ако имаме работещ парламент, една година и малко е достатъчно време да сме технически готови до началото 2024 година.

Според него тук е важно да се проведе обществена дискусия и разяснение, за да се изяснят процесите на гражданите и фирмите.

„Не позволихме да се разходва обществен ресурс по непрозрачен начин и това е най-важния компромис, който не допуснахме. ИТН не бяха съгласни за промени в Закона за КПКОМПИ, за нов Закон за съдебната власт с разследващ съдия за главния прокурор, бяха и срещу назначаването на Бойко Рашков за шеф на КПКОМПИ. Това е червената линия, която не прекрачихме! Не позволихме политически отношения в стил „Ти си идиот”.

Групата на ИТН не е хомогенна, има хора които срещу модела Борисов и задкулисието, но доколко можеха да действат без да изпълняват команди от Слави и Тошко.

Върви разлом в българската политика, което е добре за обществото. Това не е отсега, но сега изкристализира и дава възможност гражданите да вземат ясна позиция – корупция и насилия върху фирмите, което гони от 500 хил. човека в чужбина годишно или независими институции, няма натиск над бизнеса и сценарии „8 джуджета”.
Ако има надежда за България тя е сега, когато ясно е очертан какъв е избора, повече хора да застанат на страната на България без корупционно-ориенталски привкус.
Ако не вярвах, че промяната е възможна, нямаше да съм тук!“, завърши Асен Василев

Четете още

Избор на редактора