Василев развъртя метлата. След НАП взе и митниците

Двата ключови поста в правителството – шефовете на НАП и Държавната агенция „Митници“ са с нови шефове.

Това са добре познатите Румен Спецов и Павел Тонев, които бяха начело и по време на кабинета на „Продължаваме промяната“. Тогава финансов министър отново беше Асен Василев.

Шефът на Агенция „Митници“ Павел Геренски е освободен от поста. На негово място е назначен Павел Тонев, съобщиха снощи от Министерството на финансите.

Румен Спецов пък беше първото назначение в кабинета „Денков“.

„Отново ще разчитам на професионализма на Павел Тонев и Румен Спецов, за да бъде наваксано изоставането от над 1 млрд. лв. в събираемостта на бюджетните приходи. Нужни са спешни действия и мерки за мобилизиране на усилията на приходните администрации“, заяви министърът на финансите Асен Василев по повод промяната в ръководствата на Агенция „Митници“ и НАП.

Тонев и Спецов се връщат на позициите си, от които бяха освободени през август 2022 г.

Според визитката му, Павел Тонев пpитeжaвa дългогодишен oпит в областта на митническата и акцизната дейност, както като служител и ръководител в митничecĸaтa администрация, така и в частния сектор като консултант в cфepaтa нa митничecĸoтo и aĸцизнoтo зaĸoнoдaтeлcтвo.

Спецов бе начело на НАП от май 2021 г. до август 2022 г. в кабинета на Кирил Петков. Той стана известен с три неща – с кариерата си на културист преди да поеме приходната администрация, със скандал с предполагаема данъчна измама с негово участие и със събраните  рекордни 28,2 млрд. лв. в държавната хазна, което беше с близо 1 млрд. лв. над заложеното.

Четете още

Избор на редактора