Асен Василев: Трябва да съдим Газпром за неустойки

След като договорът с Газпром изтече в края на годината, трябва да потърсим неустойки по съдебен път за неизпълнението му, заяви в предаването Седмицата на Дарик радио бившия министър на финансите Асен Василев. Той обясне, че и те са подавали заявки, но не са получили количества. Според него, не е важно дали ще подпишем парче хартия с Газпром, а какво ще получим. Цената по дългосрочния договор с Азербайджан е в пъти по-евтина от борсовите цени. Двете трети количества са вързани с борсите докато не се издаде акт 16 на българо гръцката връзка. Според него най-опасни в момента са административните формалности, които могат да компрометират доставките на газ по интерконектора с Гърция и визира отказът на Агенцията по вписвания да впише съвместното дружество заради формални основание.

„Кризисен щаб за газа е ненужен , защото когато управляваш трябва да решаваш задачи, а не да плашиш хората”, каза той. Регулираният пазар за битови клиенти със сигурност е покрит. Газ има, Чирен се пълни с по бързи темпове от минали години, цената на газа ни е по-ниска от световните пазари. Видя се че няма от какво да се страхуваме, категоричен е Василев.

Който иска да сменя геополитическата ориентация на страната, да каже на избирателите си какво ще му струва това, заяви още Василев. Това го видяхме през 90 те години на миналия век като преживяхме Жанвиденовата зима – прекъснати вериги за доставки, липса на източници на финансиране и суровини. Две партии в момента, Възраждане и на Стефан Янев се опитват да правят това, нека обяснят на избирателите си какво ще им струва.

Процесите у нас са аналог на борбата срещу мафията в Италия през 80-те, каза още Василев. Голяма политическа нестабилност заради борбата с мафията, убийства. Част от хората в определени политически партии трябва да отидат в затвора, защото това не е сблъсък на политически идеи, а борба на тези политици за оцеляване и избягване на решетките, обяснява той.

Под диалогичност ДПС и ГЕРБ имат предвид, дайте да се разберемвие няма да ни пипате хранилките, а ние няма да ви бутаме правителството. Делян Пеевски и правителството Орешарски искаха да вкарват Борисов в затвора, след това се случи аферата КТБ, Борисов се върна във властта а бизнесът на Пеевски започна да процъфтява, илюстрира Василев.

Част от службите са абсолютно фиктивни и са голям майта, каза Василев и разкри, че в 60% от случаите е получавал сводки с гриф „секретно”, съдържанието на които вече е чел по медиите.

 

Четете още

Избор на редактора