Асен Василев ще бъде финансовият министър в кабинета „Габриел Денков“

Асен Василев ще бъде финансов министър в бъдещото правителство, наречено вече от политолозите „Габриел Денков“. В него премиери на ротационен принцип ще бъдат Николай Денков и Мария Габриел.

Това е договорено между подкрепящите формации ПП – ДБ и ГЕРБ – СДС, съобщи БНР, позовавайки се на свои източници. Това е било и една от условията на „Промяната“.

Кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел върна вчера празна папката с първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет на президента Румен Радев.

Час преди това Габриел и Денков дадоха брифинг, на който съобщиха, че са постигнали споразумение за кабинет.

„Виждаме много силна заявка за конституционно мнозинство за реформи, които ще позволят в България да има чувство на справедливост“, заяви Мария Габриел.

„Като гаранция, че това правителство ще работи поне 18 месеца с подкрепата на първата политическа сила, за първите 9 месеца предложението е премиер да съм аз, а Габриел – вицепремиер и министър на външните работи. В следващите 9 месеца премиер ще е Габриел, а аз – вицепремиер“, каза Денков.

Академик Денков посочи, че правителството с втория мандат се ангажира с шест основни приоритета:

– да реализира конституционна реформа за промени в структурата на прокуратурата и ВСС;

– да внесе в срок редовен бюджет с до 3% дефицит при запазване на социалните плащания и без увеличение на данъците;

– да изпълни законодателната програма и да спази приоритетите за Шенген и еврозоната;

– да промени Изборния кодекс, така че да се върне машинният вот, както и да промени състава на ЦИК, така че да се гарантира честността на вота на българските граждани;

-да изработи механизъм за избор на състав на регулатори с изтекъл мандат, с цел подбор на личности с високи професионални и морални качества;

– да внесе законодателни промени за освобождаване на ръководствата на българските служби за сигурност от чуждо влияние.

Това е записано в декларация между ГЕРБ-СДС, прочетена от Габриел.

Тя благодари и на лидерите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, които през последните 48 часа „с разум, а не с емоция“ са очаквали да получат подкрепа на днешния документ.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на извънреден брифинг в централата на партията заяви: „Благодаря на Мария, вместо да отиде на Г-7, си подаде оставката, дойде в България и застана до нас. И изигра огромна роля в следващите ни действия с огромна евроатлантическа подкрепа“.

Борисов допълни, че ГЕРБ са отстъпили голяма крачка назад, но в името на държавата и за да има редовно правителство, подкрепяно от ЕС и НАТО.

Четете още

Избор на редактора