Асен Василев: Ще съдим “Газпром“, когато изтече договорът

Бившият вицепремиер в кабинета „Петков“ Асен Василев категорично отхвърли обвиненията, че сме получавали руски газ през посредници.

Той обяви това в предаването „Лице в лице“ по bTV. Съпредседателят на “Продължаваме промяната” уточни: “Когато „Газпром“ спря да изпълнява доставките, газ имаше. При нас бяха всичките най-черни сценарии, дори ако има “Чернобил” 2. Какво ще стане ако се затвори Босфора, ако спре газът, петролът. „Чирен“ е на път да се напълни с 10% повече, отколкото е бил пълен миналата година в началото на отоплителния сезон.

Във финалните седмици на правителството успяхме да направим дългосрочен договор за седем карга, които да покрият нуждите ни докъм март. Заварихме азерския газ на 30%, в момента получаваме пълния обем. Първите са по договорената цена, останалите – на цената, на която бихме получавали руската газ“.

Василев коментира и развитието на газовата връзка България-Гърция. „При условие, че Акт 14 е готов, не би следвало под някаква форма да спре такъв голям проект. Има изразено желание от страна на правителството връзката да заработи бързо, тъй като това е свързано с по-ниска цена на азерския газ“, каза той и припомни, че офертата ще изтече и някой друг ще вземе този газ, ако не се реши до 19 август.

Той подчерта, че за последните месеци България не е получавала газ от “Газпром Експорт”. „Всеки ден сме си изпращали заявката и на следващия ден не сме получавали количествата. Не получаваме руски газ през посредници, доколкото знам.

Г-н Борисов, ако има някакви документи, нека ги извади и покаже. Много добри са шансовете на България при арбитражно дело. Ние изпълняваме договора си. Всеки ден си подаваме заявките. Отсрещната страна – „Газпром Експорт“, не подава газ. Имаме направено плащане, което е върнато. В стопроцентово изпълнение на договора сме. В края на годината, когато договорът изтече, ще можем да си заведем арбитражните искове“, посочи Асен Василев.

Четете още

Избор на редактора