Атанасов напусна комисията за спецслужбите

Съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов подаде оставка като председател на парламентарната комисия, която отговаря за надзора над специалните служби и употребата на СРС.

Поводът е отказът на водача на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов да подкрепи инициативата на десницата да се слеят цивилното и военното разузнаване в единна служба. „Аз лично считам, че не трябва да се обединяват службите“, отговори той на журналистически въпрос по темата в понеделник.

А това е отколешна идея на Атанасов, която той лансира от години.Сега колегите му в десницата се заканват да реформират сектора за сигурност, за да го прочистят от руско влияние. Тук се вписва предложението на Атанасов. То ще позволи да бъдат освободени сегашните ръководители на Държавна агенция „Разузнаване“ и на Служба „Военна информация“, назначени при служебното управление на президента Румен Радев, и да бъдат заместени от един човек, посочен от сегашното управляващо мнозинство.

Малко по-късно, след като се разбра за оставката на Атанасов, подкрепа за инициативата му отказа и водещият депутат от ДПС Делян Пеевски. Миналата седмица той обяви точно обратното – обеща принципна подкрепа на предложението, което десният политик беше съгласувал с него. Сега обаче се отметна. „Вече се разбра от ГЕРБ, че няма да има подкрепа. Ние също сме обсъдили. При условие, че няма да има мнозинство, и ние няма да подкрепим“, заяви Пеевски. Според него това развитие няма да разклати управлението, пише Сега.

Така комисията за спецслужбите остава без ръководство, тъй като Атанасов нямаше зам.-председатели. Кандидати да поемат длъжността му няма да липсват – нейни членове са зам.-шефът на ГЕРБ Даниел Митов, бившият вътрешен министър Бойко Рашков, сега депутат от ПП-ДБ, и водачът на БСП Корнелия Нинова.

Четете още

Избор на редактора